I T ' S   A L L
A B O U T   O L I V E

ΕΛΙΑ

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ σημαντικός για τη Μεσογειακή διατροφή. Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.
Οι ελιές επίσης περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία του δέρματος.

Ταυτόχρονα, περιέχουν ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν το μεταβολισμό.
Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ελιά (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη), ασκούν ευεργετική επίδραση τόσο στην καρδιαγγειακή λειτουργία όσο και στην πρόληψη των νεοπλασιών.

Τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν οι ελιές είναι: ο σίδηρος (απαραίτητος για την καλή κατάσταση του αίματος), ο φώσφορος (απαραίτητος για γερά οστά και δόντια) και το κάλιο (απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς).
Η ελιά θεωρείται:

  • το φρούτο με τα περισσότερα μεταλλικά άλατα
  • το φρούτο με το περισσότερο ασβέστιο
  • πλούσια σε μαγνήσιο
  • αλκαλικό φρούτο
  • πλούσια σε βασικά αμινοξέα
  • πλούσια σε μονοακορεστα βασικά λιπαρά οξεα-Ω9
  • γεμάτη με λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε
  • αφθονεί σε αντιοξειδωτικά


Η ελιά έχει την ικανότητα να διαλύει την τοξική βλέννα στο ανθρώπινο σώμα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο!

Στο κλασσικό βιβλίο της φυσικής υγιεινής του ARNOLD EHRET-THE MUCUSLESS DIET HEALING SYSTEM, αναφέρεται πίνακας, με βάση τη σειρά προτεραιότητας ορισμένων τροφών, όσον αφορά τη δυνατότητα τους να απορροφούν και να αποβάλλουν τοξική βλέννα και κατάλοιπα μαγειρεμένης τροφής από το ανθρώπινο σώμα. Σε αυτόν τον πίνακα λοιπόν, η ελιά κατατάσσεται πρώτη μεταξύ δεκάδων τροφών με εάν σκορ 30,56, με τα σύκα να ακολουθούν ως δευτερά με σκορ 27,81. Για να καταλάβετε τη θεραπευτική δύναμη της ελιάς, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πορτοκάλι, γνωστό σε όλους για την απεκκριτική δυνατότητα του, ακολουθεί ως τρίτο στη λίστα με σκορ μόλις 09,61!

Η ελιά θεωρείται ιδανική τροφή για όσους έχουν προβλήματα υψηλής χοληστερόλης, υψηλές τρανσαμινασες, αιμορροΐδες, πονοκέφαλους, λευχαιμία κ.α., όπως και για αθλητές, για χειρωνακτικά εργαζομένους και κυρίως για χορτοφάγους και ωμοφάγους που θέλουν να αυξήσουν το μυϊκό ιστό τους. Συνδυάζεται άριστα με χυμό λαχανικών ή πράσινη σαλάτα. Ένα από τα καλύτερα φυσικά αναβολικά για μποντι μπιλντερς.

Η συνιστάμενη ημερήσια δόση είναι 10-20 ελιές μεσημέρι ή βραδύ.

Η απολυτή Ελληνική Υπερτροφή!

ladas-elia-webpage

ΙΣΤΟΡΙΑ

H Ελλάδα είναι η πατρίδα της ελιάς, ευλογημένο και διαχρονικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και θεμέλιος καρπός της Μεσογειακής δίαιτας. Αποτέλεσε σύμβολο της ειρήνης και του «ευ αγωνίζεσθαι» καθώς απονέμονταν αντί μεταλλίων στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.  Δώρο της θεάς Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, που τη χάρισε στην πόλη των Αθηνών για να εξασφαλίσει παραγωγικότητα και μακροζωία στους κατοίκους της, με αποτέλεσμα η σημερινή πρωτεύουσα της Ελλάδας να πάρει το όνομα της δωροθέτριας θεάς.

Στην Ελλάδα βρήκε το ιδανικό κλίμα, το γόνιμο έδαφος, τις κατάλληλες συνθήκες που αναδεικνύουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της και κυρίως τη γεύση της, το μέγεθός της, το άρωμά της αλλά και την υψηλή διατροφική αξία της καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υπερτροφές με ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζουν υγεία και μακροζωία.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ladas-elia-history

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

PHOTO_GREEN-OLIVES

Πράσινες Ελιές

Ποικιλία Χαλκιδικής

Η  Πράσινη Ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή της Χαλκιδικής και είναι επίσης γνωστή ως γαιδουρελιά, λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του καρπού. Η συγκεκριμένη ποικιλία παράγει κυλινδροκωνικού σχήματος καρπούς που φέρουν θηλή. Το βάρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 14γρ, με συνηθέστερα τα 6-10γρ. Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 9 : 1.

Το χρώμα της επιδερμίδας του καρπού αλλάζει διαδοχικά με την πρόοδο της ωρίμανσης από λαμπερό πράσινο σε πράσινο-κίτρινο, αχυροκίτρινο, ρόδινο και καταλήγει σε ξεθωριασμένο ερυθρό μαύρο, χωρίς όμως να γίνετε ποτέ μαύρο.

Πράσινες Ελιές ποικιλίας Χαλκιδικής χαρακτηρίζονται από το λεπτό φρουτώδες άρωμα, την ελαφρώς πικρή, πικάντικη γεύση τους και την απουσία λιπαρότητας, λόγω της από αιώνων προσαρμογής των ελαιοδέντρων στις ιδιαίτερες εδαφο-κλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και των καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Η ποικιλία Χαλκιδικής αναπτύσσεται σ’ όλα τα εδάφη ακόμα και στα άγονα πετρώδη. Αποδίδει όμως πολύ καλύτερα σε σχετικά γόνιμα εδάφη που συγκρατούν αρκετή υγρασία. Υποφέρει σοβαρά σε βαριά εδάφη που κρατούν πολύ νερό. Προτιμάει ουδέτερη ή ελαφρά αλκαλική αντίδραση (pH 7-8) του εδάφους, αντέχει όμως και στα ελαφρά όξινα εδάφη.

PHOTO_KALAMON
Ελιές Καλαμών

Η νυχάτη Καλαμών ή ελιά Καλαμάτας είναι μία από τις καλύτερες επιτραπέζιες ποικιλίες, προσαρμοσμένη στο μικροκλίμα και στα εδάφη της Πελοποννήσου, περιοχή όπου γίνεται η κυριότερη καλλιέργειά της. Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και θυμίζει ρόγα ποικιλίας σταφυλιού. Κατά μέσο όρο ο καρπός έχει βάρος 5-6γρ και ο πυρήνας είναι λείος και αποσπάται εύκολα απ’ τη σάρκα. Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 7.5 : 1.
Η επιδερμίδα του ώριμου καρπού αποκτά ένα βαθύ μαύρο χρώμα. Η ωρίμανση γίνεται τον Νοέμβρη και παρατείνεται σε περίπτωση υπερπαραγωγής.
Η ελιά Καλαμάτας είναι δέντρο μέτριας παραγωγικότητας, απαιτητικό σε εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία, ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους, στο δάκο και στο βερτισίλιο. Το δέντρο είναι αρκετά εύρωστο, τα κλαδιά του έχουν αναρριχητική τάση και χαρακτηριστικά μεγάλα φύλλα.

PHOTO_AMFISSIS

Μαύρες & Ξανθές Ελιές

Ποικιλίας Αμφίσσης

Η ελιές ποικιλίας Αμφίσσης είναι από τις πιο διαδεδομένες επιτραπέζιες ποικιλίες στην Ελλάδα. Μοιάζει με την ισπανική ποικιλία Manzanilla και καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην κεντρική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές. Είναι ποικιλία μεσόκαρπη μέχρι αδρόκαρπη μήκους 2-3 εκ. και 2-2,5 εκ πάχους, μικροπύρηνη με σχέση σάρκα γύρω τα 87 -90% του βάρους. Το σχήμα της είναι στρογγυλό μέχρι ωοειδές και η σάρκα συμπαγής αλλά σχετικά ελλειμματική σε λιπαρές ουσίες και ζυμώσιμα συστατικά.

Η επιδερμίδα λεπτή και ελαστική, αλλάζει σταδιακά χρώμα από πράσινο, ρόδινο, ερυθροϊώδες, ιώδες και μαύρο στην υπερωρίμανση. Ωριμάζει από τα μέσα Νοέμβρη-τέλη Δεκέμβρη. Όταν προορίζεται για την παραγωγή πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου, η συλλογή γίνεται δύο μήνες νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά στην καλλιέργειά της, αναπτύσσεται σε υψόμετρο έως και 600 μέτρων, είναι σχετικά ανθεκτική στο ψύχος, τον καρκίνο και στο κυκλοκόνιο και το αδύνατό σημείο της είναι η ευαισθησία στο βερτιτσίλλιο. Θεωρείται ως ιδιαίτερα παραγωγική και δεν θέλει πολλά ποτίσματα.

PHOTO_THROUMPA

Ελιές Θρούμπες

Οι Ελιές Θρούμπες είναι ποικιλία μικρόκαρπη, μοναδική για την ιδιότητά της να ξεπικρίζει στο δέντρο καθώς ωριμάζει και παίρνει χαλκοπράσινο χρώμα. Καλλιεργείται στην Αττική, τη Βοιωτία, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Το σχήμα του καρπού είναι κυλινδρικό με μικρή κλίση. 

Παραλλαγή της θρουμπολιάς καλλιεργείται στην Θάσο όμως δεν ξεπικρίζει στο δέντρο. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελιάς ξηράλατος.

ΜΕΓΕΘΗ

Όλα τα μεγέθη των ελιών που διαθέτουμε

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΡΠΩΝΚΑΡΠΟΙ/Kg
ATLAS50-70
SS.MAMMOUTH70-90
S.MAMMOUTH91-100
MAMMOUTH101-110
S.COLOSSAL111-120
COLOSSAL121-140
GIANTS141-160
EXTRA JUMBO161-180
JUMBO181-200
EXTRA LARGE201-230
LARGE231-260
SUPERIOR261-290
BRILLIANT291-320
FINE321-350
BULLETS351-380

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ελιές ολόκληρες

Εκπηρυνωμένες

Ροδέλα

Χαρακτές

Τσακιστές

Ελιές Σταφιδάτες (ποικιλίας Χαλκιδικής)

ξηράλατες

Ελιές Μαύρες (ποικιλίας Αμφίσσης)

Φουρνιστές Γλυκιές

Γεμιστές

με Αμύγδαλο, Σκόρδο, Πάστα Πιπεριάς, Κόκκινη Φυσική Πιπεριά, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Λιαστή Τομάτα, Piri Piri, Jalapeno.

Μαριναρισμένες

με Πορτοκάλι, Λεμόνι, Καρότο, Σχοινόπρασο, Σέλινο, Κόκκινη Πιπεριά, Άνηθο, Σκόρδο, Πάστα Πιπεριάς, Μπούκοβο, Καυτερή Πιπεριά, Δενδρολίβανο.

PHOTO_OLIVE_SIZE