Υλικά (6 μερίδες):

1½ κ. σουπιές φρέσκες   ∗   2 φλ. κρασί λευκό ξηρό   ∗  300-400γρ. ελιές πράσινες, τσακιστές   ∗  2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ολόκληρα, ψιλοκομμένα   ∗  2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα   ∗  2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες   ∗  1 φλ. ελαιόλαδο   ∗  ¼ φλ. ξίδι   ∗  2 φλ. ντομάτες φρέσκες, τριμμένες   ∗  2 φλ. μάραθο ψιλοκομμένο   ∗  μελάνι από 3 σουπιές, διαλυμένο σε λίγο νερό   ∗  αλάτι   ∗   αρκετό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση:

Με τον εκπυρηνωτή βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βράζουμε για 10 λεπτά σε νερό για να ξαλμυρίσουν.

Καθαρίζουμε τις σουπιές από το κόκαλο, τα μάτια, τις μεμβράνες και τα εντόσθια και κρατάμε τις φούσκες με το μελάνι στην άκρη. Χωρίζουμε το κεφάλι και τα πτερύγια από το σώμα και τα κόβουμε σε λωρίδες.  Κόβουμε τις υπόλοιπες σουπιές σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε όλα τα κομμάτια σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια με ελάχιστο νερό και τα αχνίζουμε για λίγα λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις σουπιές, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το μισό κρασί και το ξίδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την ντομάτα, το μελάνι και τις ελιές και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. Στο διάστημα αυτό προσθέτουμε και το μάραθο και λίγο λίγο το υπόλοιπο κρασί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη λίγο κρασί ή νερό.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε συνοδεύοντας με άσπρο πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.