PHOTO_EGKATASTASEIS

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή της Χαλκιδικής και είναι επίσης γνωστή ως γαιδουρελιά, λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του καρπού. Η συγκεκριμένη ποικιλία παράγει κυλινδροκωνικού σχήματος καρπούς που φέρουν θηλή. Το βάρος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ 4 έως 14γρ, με συνηθέστερα τα 6-10γρ. Η σχέση σάρκας/πυρήνα είναι 9 : 1.
Το χρώμα της επιδερμίδας του καρπού αλλάζει διαδοχικά με την πρόοδο της ωρίμανσης από λαμπερό πράσινο σε πράσινο-κίτρινο, αχυροκίτρινο, ρόδινο και καταλήγει σε ξεθωριασμένο ερυθρό μαύρο, χωρίς όμως να γίνετε ποτέ μαύρο.
Οι Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής (Prasines Elies Chalkidikis) χαρακτηρίζονται από το λεπτό φρουτώδες άρωμα, την ελαφρώς πικρή, πικάντικη γεύση τους και την απουσία λιπαρότητας, λόγω της από αιώνων προσαρμογής των ελαιοδέντρων στις ιδιαίτερες εδαφο-κλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και των καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί.
Η ελιά Χαλκιδικής αναπτύσσεται σ’ όλα τα εδάφη ακόμα και στα άγονα πετρώδη. Αποδίδει όμως πολύ καλύτερα σε σχετικά γόνιμα εδάφη που συγκρατούν αρκετή υγρασία. Υποφέρει σοβαρά σε βαριά εδάφη που κρατούν πολύ νερό. Προτιμάει ουδέτερη ή ελαφρά αλκαλική αντίδραση (pH 7-8) του εδάφους, αντέχει όμως και στα ελαφρά όξινα εδάφη.