Υλικά:

1 φλ. ελιές   ∗   2 κ.σ. κάπαρη   ∗   4 κ.σ. ελαιόλαδο   ∗   1-2  σκελίδες  σκόρδο   ∗   χυμό μισού ζουμερού λεμονιού   ∗   λίγο ξύσμα λεμονιού   ∗   1 κοφτό κ.γ. ρίγανη ή 1-2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο ή βασιλικό   ∗   φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε σε multi  ή μπλέντερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλέθουμε ώστε να έχει το άλειμμα την υφή που μας αρέσει (βελουτέ ή κοκκώδες). Περιμένουμε 1-2 ώρες να αναμειχθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

Διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει, στο ψυγείο για μια εβδομάδα τουλάχιστον. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε δέκα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να ρευστοποιηθεί το ελαιόλαδο που στερεοποιήθηκε στο ψυγείο.

 

Tip:

Ταιριάζει πολύ με κρίθινα κρητικά παξιμάδια.

Αν η κάπαρη ή οι ελιές που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχουν ξύδι, καλό θα ήταν να προσθέσουμε στην πάστα μας 1 κουταλιά της σούπας.

Δοκιμάζουμε την πάστα μας και διορθώνουμε τη γεύση με χυμό λεμονιού ή μυρωδικά, χωρίς όμως να το παρακάνουμε και καλύψουμε την γεύση και το άρωμα των ελιών.