PHOTO_AMFISSIS

Ελιές Αμφίσσης

Η ελιά Αμφίσσης ή αλλιώς κονσερβολιά είναι από τις πιο διαδεδομένες επιτραπέζιες ποικιλίες στην Ελλάδα. Μοιάζει με την ισπανική ποικιλία Manzanilla και καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην κεντρική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές. Είναι ποικιλία μεσόκαρπη μέχρι αδρόκαρπη μήκους 2-3 εκ. και 2-2,5 εκ πάχους, μικροπύρηνη με σχέση σάρκα γύρω τα 87 -90% του βάρους. Το σχήμα της είναι στρογγυλό μέχρι ωοειδές και η σάρκα συμπαγής αλλά σχετικά ελλειμματική σε λιπαρές ουσίες και ζυμώσιμα συστατικά.
Η επιδερμίδα λεπτή και ελαστική, αλλάζει σταδιακά χρώμα από πράσινο, ρόδινο, ερυθροϊώδες, ιώδες και μαύρο στην υπερωρίμανση. Ωριμάζει από τα μέσα Νοέμβρη-τέλη Δεκέμβρη. Όταν προορίζεται για την παραγωγή πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου, η συλλογή γίνεται δύο μήνες νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά στην καλλιέργειά της, αναπτύσσεται σε υψόμετρο έως και 600 μέτρων, είναι σχετικά ανθεκτική στο ψύχος, τον καρκίνο και στο κυκλοκόνιο και το αδύνατό σημείο της είναι η ευαισθησία στο βερτιτσίλλιο. Θεωρείται ως ιδιαίτερα παραγωγική και δεν θέλει πολλά ποτίσματα.